Čak i ako odete na samo jedan dan u Budimpeštu, sigurno ćete hteti da vidite i Budim i Peštu. 
Dan započnite obilaskom kulturnih i istorijskih spomenika i ulica Pešte, zatim pređete Lančani most, na brzinu obiđite Dvorac u Budimu i splet starih, uskih uličica oko dvorca gde možete nešto pojesti u restoranu ili svratiti u pab.

'' Budim i Pešta su se povezali i zajedno čine jedan od najlepših Evropskih gradova, Budimpeštu. ''

Budimpešta je grad širokih bulevara i uskih poprečnih ulica. To je grad koji je stvoren za pešačenje, tako da najbolje krenite iz centra, a zatim tumarajte grandioznim bulevarima i divite se arhitekturi. 
U centru grada se nalaze dva bitna muzeja – Mađarski nacionalni muzej i Memorijalni centar Holokausta.  Ne propustite ni županijsku crkvu Belvárosi Plébániatemplom. Glavna šoping i šetačka zona je Vaci ulica  u kojoj se osim prodavnica svetski poznatih brendova, poput Furle, Barberija, Zare, Manga, H&M nalazi i mnoštvo kafića, restorana domaće i internacionalne kuhinje, prodavnica i tezgi sa suvenirima. Tu je i čuvena poslastičarnica „Žerbo", poznata po žerbo kockama.

 

Od ulice Vaci krenite peške na šetalište pored Dunava, i ako sledite tramvajsku liniju br. 2, stići ćete na trg Kossuth tér. Na ovom trgu se nalazi Parlament, zgrada sa 700 prozora i 691 sobom, u koju je ugrađeno 40 kilograma zlata, inače drugi po veličini u Evropi, odmah iza onog u Bukureštu.

U Budimpešti se preko Dunava pruža osam mostova i za svaki od njih je vezana po neka legenda. Ako krenete od Parlamenta južno vrlo lako ćete iz daljine opaziti najpoznatiji Lančani most, prvi stalni most kojim je Budim povezan s Peštom.

Kad pređete most, popnite se uspinjačom do istorijskog jezgra Budima, dvorca i spleta uskih uličica oko njega, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Za večeru probajte neki od specijaliteta poput gulaša, paprikaša, riblje čorbe ili čuvene štrudle sa makom, žerbo kocke, marcipan, rakiju „Palinka" i vino „Tokaji". 

Pogledajte našu ponudu:

Budimpešta 2018.