Venecija, jedan od najlepših i najromantičnijih gradova sveta, ime je dobila po plemenu  Veneto koje je naselilo ovu oblast još u rimsko doba.

Izgrađena je tokom V veka u prostranoj Venecijanskoj laguni na obali Jadranskog mora, na ušću reke Brente u venecijanski zaliv. Prostire se na preko 100 malih ostrva, koje razdvaja oko 180 kanala i spaja preko 400 mostova. Za Veneciju su kanali oduvek bili glavne saobraćajnice i nekada jedini način da se stigne do pojedinih delova grada. Danas ima sve više šetačkih zona pa na neka mesta možete jedino stići pešice.

Venecija je čudesna i jedinstvena, jedna od najbogatijih riznica italijanske i evropske kulture i umetnosti, grad raskošne arhitekture i neke posebne svetlosti. Zbog toga je prozvana Serenissima – Presvetla. Njene kupole, zvonici, palate i trgovi veličanstveni su dekor mnogobrojnih remek-dela Ticijana, Tintoreta, Veronezea i drugih velikih majstora čuvene venecijanske slikarske škole. Kompletno gradsko jezgro Venecije, sa nekoliko stotina palata i preko 90 crkava, deo je svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO.

Trg Svetog Marka je prva u nizu venecijanska atrakcija i simbol ovog grada. Krenite lagano u obilazak ostalih znamenitosti na ovom trgu, tu su još Zvonik Svetog Marka, Duždeva palata, čuvena Kula sa satom, produžite do mosta Uzdaha i mosta Rialto. Obavezno posetite i crkvu Santa Maria della Salute  koju je u svojoj pesmi opevao naš čuveni pesnik Laza Kostić.

Veneciju je najbolje obići peške, jer šetnja pruža poglede na sva najbitnija mesta u gradu. Vožnja gondolom , koja daje još romantičniji utisak je nešto što ne treba propustiti. Ako je verovati legendi, zaljubljeni par koji se poljubi baš u trenutku kada gondola prolazi ispod Mosta uzdaha ostaće zauvek zajedno.

 

Pogledajte našu ponudu:

VENECIJA 2 noći - 2018.